Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Pedagogisch medewerker krijgt ontslag na weigeren PCR-test

Een pedagogisch medewerker die werkt in de buitenschoolse opvang bij de Amsterdamse kinderopvangorganisatie DONS is ontslagen omdat zij weigert zich op corona te laten testen. ‘Als ik niet mag werken omdat ik mij niet wil laten testen, is dat dwang en dwang is strafbaar’, stelt zij. Toch bepaalde de rechtbank Amsterdam dat het ontslag terecht is.
pedagogisch-medewerker-krijgt-ontslag-na-weigeren-pcr-testen
Pixabay

Het is een opmerkelijk verhaal. De pedagogisch medewerker werkt sinds 2016 bij de naschoolse opvang in Amsterdam. Bij de heropening van de kinderopvang op 14 april 2021 heeft DONS werknemers onder meer geïnformeerd over de geldende coronamaatregelen in de kinderopvang. Daarin stond onder meer: “Als je klachten krijgt (ook in het weekend), maak dan meteen een afspraak bij de RAI of een andere locatie waar je met prioriteit kunt testen. Je hebt de uitslag dan al dezelfde dag.”

Weigeren te laten testen

De pedagogisch medewerker weigert zich te laten testen. Volgens haar kan een PCR-test geen corona aantonen. Daarnaast vindt de vrouw dat de verplichting van haar werkgever om zich te laten testen bij klachten, in strijd is met artikelen 10 en 11 van de Grondwet. Daarin is het recht op lichamelijke integriteit en eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer vastgelegd.

‘Inbreuk op grondrecht gerechtvaardigd’

De rechter geeft de vrouw daarin geen gelijk: “Volgens vaste jurisprudentie is het recht op lichamelijke integriteit en eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer echter niet absoluut. Onder omstandigheden is een inbreuk op een grondrecht gerechtvaardigd, ook in de arbeidsrelatie. Daarbij dient de inperking een legitiem doel te hebben, noodzakelijk te zijn (geschikt middel), proportioneel te zijn (verhouding doel en inbreuk) en te voldoen aan het subsidiariteitsvereiste (geen minder ingrijpend middel). (Punt 17, onder ‘Beoordeling’)

En: “Het doel van de instructie van DONS aan de werknemer om zich te laten testen is het verminderen van de verspreiding van het coronavirus op de werkvloer en daarmee zorg te dragen voor een veilige werkomgeving, zowel voor de werknemer in kwestie als voor haar collega’s, de kinderen en hun ouders. DONS heeft als werkgever op grond van artikel 7:658 BW en artikel 3 Arbowet de plicht voor een veilige en gezonde werkomgeving te zorgen. Daarbij is van belang dat bij DONS sprake is van een epidemiologisch risicovolle situatie op de werkvloer. Inherent aan het werk van [verweerster] is immers dat zij niet voldoende afstand kan houden van haar collega’s en zeker niet van de kinderen. Het doel van de instructie is naar het oordeel van de kantonrechter dan ook legitiem.” (Punt 18, onder ‘Beoordeling’)

Twee keer in quarantaine in een maand

De vrouw laat zich niet testen, maar ging afgelopen zomer in één maand tijd wel twee keer tien dagen in quarantaine, nadat een nauw contact besmet was met corona én een keer omdat zij zelf ziek was.

DONS zegt daarover in de rechtszaak die volgende op het ontslag: “Vanwege jouw keuze om niet te testen hebben wij je inmiddels twee keer in een tijdsbestek van een maand, 10 dagen moeten missen, wat een aanzienlijke impact heeft gehad op je collega’s en de kinderen op de dagen dat je ingeroosterd stond. De eerste quarantaine was je als nauw contact aangewezen van een collega die positief was getest. Tijdens jouw tweede quarantaine, toen je zelf ziek was, realiseerden we ons welke gevolgen dit met zich mee had gebracht wanneer je die dag of in de twee dagen voorafgaand aan je eerste symptomen, voor DONS op de werkvloer had gestaan. Dat zou namelijk, volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid, betekend hebben dat we ouders van verschillende kleurgroepen als ook veel van je collega’s op de hoogte hadden moeten brengen van een “mogelijke besmetting bij DONS”. Om hen vervolgens met dit onzekere bericht uit voorzorg en dus wellicht volstrekt onnodig in quarantaine te moeten sturen.”

Verstoorde arbeidsverhouding

Vanwege de weigering zich te laten testen, is de medewerker sinds 9 augustus 2021 op non-actief gesteld met behoud van loon. “Door de weigering om zich te laten testen en andere gedragingen is inmiddels een verstoorde arbeidsverhouding ontstaan. DONS stelt haar niet meer te kunnen vertrouwen”, zo staat in het verzoek aan de rechter om de vrouw te mogen ontslaan.

Ontslag per 1 april

De kantonrechter zette DONS in het gelijk: door de PCR-test te weigeren, heeft de werkneemster volgens de rechter verwijtbaar gehandeld. Per 1 april 2022 wordt het contract met de pedagogisch medewerker ontbonden. DONS is wel verplicht haar een ontslagvergoeding te betalen.

Bekijk de uitspraak van de rechtbank Amsterdam op 10 februari j.l. hier >>

Op onze Facebookpagina en Instagram-account vroegen we wat jullie vinden van het feit dat de medewerker is ontslagen. Enkele reacties:

Marijke: “Ik vind dat sowieso een ding, dat een werkgever een test afdwingt. Het is toch jouw lichaam, jij beslist toch? Dat de werkgever dan zegt: oké, maar met klachten mag je niet werken, dan zetten we je op onbetaald verlof oid, dat zou ik dan nog begrijpen. Maar je kunt een test niet afdwingen, ook niet als werkgever.”

Esther: “Volgens mij beslis je altijd nog zelf wat er met je eigen lichaam gebeurt en niet je werkgever.”

Ilse: “Dat zou ik aanvechten als ik haar was. Het lijkt me dat dit niet afgedwongen kan worden. Ze kunnen hooguit zeggen dat je dan thuis moet blijven, al dan niet (on)betaald.”

Mahla: “Als een medewerker elke keer weer 10 dagen in quarantaine moet omdat ze corona symptomen heeft, moet ze haar laten testen. Want het kost de baas elke keer 10 dagen. Dus naar mijn mening is het terecht.”

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.